Birželis (filialai)

 

Vasaros linksmybės

Joninių šventę Panočiuose pasitiko būrys žmonių, kurie šoko, dainavo, dalyvavo gražiausio vainikėlio konkurse, rungėsi virvės traukimo rungtyje, leido vainikus į ežerą, buvo prie laužo bei linksmai leido laiką.
Sarapiniškių kaimo moterys joninių vakare rinko žolynus vaistams. Tikima nuo senų laikų, kad šiam vakare rinkti žolynai turi gydomųjų ir stebuklingų galių. Po to aiškino susirinkusiems žolynų pavadinimus, jų stebuklingas galias ir dainavo liaudies dainas.
Prie Kabelių daugiafunkcio centro pievelėje sukrauto Joninių laužo rinkosi kabeliškiai ir svečiai. Žmonės atėjo smagiai nusiteikia drauge sutikti trumpiausią metų naktį.Vakaro pradžioje renginyje dalyvaujantys Jonai ir Janina buvo pagerbti ąžuolo vainikais. Visi susirinkę turiningai leido laiką - ne tik bendravo, bet ir žaidė žaidimus, šoko ratelius, dainavo lietuvių liaudies dainas. Galiausiai Jonams įdegus laužą vyko šokiai iki paryčių.

kaniavos vasara M Kabeliu vasara M


Paroda Merkinėje

Birželio 17 d. 16.00 val. Merkinės kultūros centre atidaryta Unesco paroda "Lietuva pašto siuntoje". Unikalią Lietuvos UNESCO paveldą pristatančią parodą Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai proga parengė Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija ir Lietuvos nacionalinė UNESCO komisija. Pirmininkavimo metu paroda buvo eksponuojama Čekijoje, Nyderlanduose, Portugalijoje, Belgijoje, Prancūzijoje, Slovėnijoje ir JAV. Iš viso – daugiau nei dešimtyje pasaulio galerijų. Džiaugiamės, jog turime galimybę šią parodą pristatyti Merkinėje. Dėkojame Varėnos kultūros centrui už tarpininkavimą bei Merkinės miestelio bendruomenei už pagalbą.

Merkines unesco M


Vilkiautinio kaimo bendruomenei – 15 metų

Vilkiautinio kaimo bendruomenė šeštadienį, birželio 4 d., rinkosi į kaimo šventę „ Lai tėviškėj skamba mūsų dainos ir juokas“. Šventė prasidėjo 10 val. šventomis mišiomis už gyvus ir mirusius Vilkiautinio kaimo gyventojus Švenčiausios Trejybės Liškiavos bažnyčioje. 12 val. mokyklos sporto aikštyne vyko Sporto šventė: krepšinis 3x3, tritaškių ir baudų mėtymas, giros kėlimo varžybos ir įvairios rungtys vaikams. Krepšinio 3x3 varžybose dalyvavo 4 komandos. Kova buvo įtempta, tačiau nugalėtojai išaiškinti. Visos kitos rungtys irgi neliko be nugalėtojų.
19 val. Vilkiautinio kultūros centre vyko koncertas, vakaronė. Gegužės 30 dieną sukako 15 metų kaip gyvuoja Vilkiautinio kaimo bendruomenė, todėl ši šventė ir buvo skirta šiai gražiai sukakčiai paminėti. Į šventę atvyko Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta, tarybos narys Juozas Baublys, bei Merkinės seniūnijos seniūno pavaduotoja Ieva Danielianaitė, Kibyšių ir Panaros kaimo bendruomenių atstovai. Į vakaronę sugužėjo gausus būrys kaimo gyventojų. Smagu buvo stebėti, kad šeimos rinkosi ištisomis kartomis, dalyvavo tėvai, vaikai, seneliai, anūkai. Visi pasiklausė koncerto, kuriame dalyvavo Vilkiautinio kultūros centro kolektyvai: moterų ir vaikų folkloro ansambliai, ritminių šokių“ Žvaigždutės“ kolektyvas. Liškiavos mokyklos- daugiafunkcio centro dainininkės Toma Griniūtė ir Akvilė Marcinonytė bei respublikinio konkurso“ Kalbėkime tarmiškai „ antros vietos nugalėtoja, skaitovė Gintarė Barišauskaitė . Visus pradžiugino tik ką naujai susikūrusio jaunimo klubo merginų dainos. Savo muzikinius sveikinimus skyrė Panaros ir Kibyšių kaimų atstovai. Sporto varžybų nugalėtojai buvo apdovanoti prizais. Be dovanų neliko ir aktyviausi bendruomenės nariai. Koncertą užbaigėme „ Giminių „ daina.
Bendruomenės patalpose vyko darbų paroda. Moterys eksponavo savo mezginius: servetėles, riešines, staltieses ir kitus darbus. Visus stebino Vytauto Baltulionio vienintelio parodos dalyvio – vyro, darbai – siuvinėti paveikslai. Akį traukė ir džiugino Agnės Tenenytės origamio lankstiniai.
Vakaronėje smagiai grojo kaimo kapela „ Vienminčiai“ iš Druskininkų savivaldybės. Žmonės bendravo, šoko, dainavo. Aplinkui lakstė, dūko vaikai, sukosi sinijorų poros. Apie vidurnaktį juos keitė jaunimas. Muzika, dainos, šurmulys tilo su pirmais gaidžiais. Tik apie 4 valandą ryto ištvermingiausi patraukė į namus. Aušo naujas sekmadienio rytas, nauja diena, nauji darbai.

Vilkiautinio svente M


Sporto ir meno šventė ,,Mes esam dzūkai“ Žilinuose

Birželio 4 d. Žilinuose vyko sporto ir meno šventė ,,Mes esam dzūkai“. Šventė prasidėjo sportinėmis varžybomis Žilinų mokyklos stadione. Vyko komandinės tinklinio, krepšinio ir virvės traukimo varžybos. Dalyvavo komandos iš Žilinų, Puodžių, Vazgirdonių, Daugų (Alytaus raj.), Onuškio (Trakų raj.). Varžybų metu buvo galima išbandyti jėgas įvairiuose žaidimuose, linksmose estafetėse, individualiose rungtyse. Varžybų metu geriausios Žilinų gaspadinės ant laužo virė gardžią rugštynių sriubą ir vaišino visus išalkusius. Po varžybų visus susirinkusius pasveikino į šventę atvykę garbingi svečiai: Varėnos savivaldybės mero patarėjas Jonas Kleponis, seimo narys Vidas Mikalauskas, Jakėnų seniūnas Dainius Junevičius. Varžybų dalyviai buvo apdovanoti medaliais ir atminimo dovanėlėmis. Pačius mažiausius dalyvius paskatino ledais. Žilinų seniūnaitė D. Januškevičienė apdovanojo pačią jauniausią ir patį vyriausią šventės dalyvius. Šventę vainikavo gražus ir nuotaikingas koncertas. Jame dalyvavo Žilinų merginų šokių kolektyvas, etnografinis ansamblis, kaimo muzikantai. Šventėje taip pat dalyvavo Perlojos kaimo kapela, kaimo muzikantai iš Butrimonių (Alytaus raj.)Po koncerto kultūros centre vyko vakaronė. Šventę organizavo ir ją rėmė Varėnos rajono savivaldybė, Žilinų bendruomenė, sporto klubas ,,Žilinai“, Jakėnų seniūnija.

zilinai sportosvente M


Žilinų filialo dalyvavimas Dzūkijos regiono mėgėjų teatrų šventėje- konkurse „Kaimo liktarna- 2016“

Birželio 11 d. Varėnos kultūros centro Žilinų filialo mėgėjų teatro kolektyvas dalyvavo Dzūkijos regiono mėgėjų teatrų šventėje- konkurse ,,Kaimo liktarna- 2016“, kuris vyko Alytaus raj. Dailininko A. Žmuidzinavičiaus tėviškės muziejuje. Šis konkursas rengiamas kasmet ir yra skirtas teatrologo V. Maknio premijai laimėti. Žilinų filialo mėgėjų teatras dalyvavo konkurse ir parodė I. Menchelio spektaklį ,,Našlių klubas“. Spektaklio režisierė D. Šmigelskienė, vaidino : L. Šarkienė, S. Adlienė ir L. Zagorskienė. Šventėje taip pat dalyvavo dalyvavo Alytaus raj. Simno kultūros centro Miroslavo filialo mėgėjų teatras, Lazdijų raj. etnografinės Prano Dzūko sodybos mėgėjų teatras ir Kaišiadorių raj. Kruonio kultūros centro mėgėjų teatras. Žilinų filialo mėgėjų teatras buvo pripažintas geriausiu ir laimėjo V. Maknio premiją.

liktarnos zilinai M

 


Tėvo diena Panočiuose

Šiandien svarbiausias – Tu, Tėti. Šių metų birželio 6 d. Panočių pagrindinės mokyklos aktų salėje vyko popietė „Tėveli - Tu mano širdy“, skirta tėvo dienai paminėti. Pirmasis birželio sekmadienis – vasaros pradžia, kai sužydi gėlės, atgimsta gamta. O su vasara ateina šventė, pati gražiausia – Tėvelio diena. Savo nuoširdžiausius sveikinimus tėveliams skyrė vaikai, gražiai aidėjo atliekamos dainos Panočių etnografinio ansamblio, pritariant A. Juodžiui su gitara. Taip pat abejingų nepaliko ir Edgaro klarnetu atliekamos melodijos. Popietę vainikavo puiki nuotaika.

Kaniava tevodiena M

 

 


Rajoninės pasakorių varžytuvės

Birželio 2 d. Perlojos kultūros centre vyko šaunios Rajoninės pasakorių varžytuvės. Varžytuvėse dalyvavo devyni Varėnos rajono pasakoriai iš Perlojos, Nedzingės, Andriūnų, Marcinkonių, Razumnos kaimų, Merkinės miestelio ir Varėnos miesto. Šmaikštūs, išmintingi pasakojimai, graži dzūkiška šnekta skambėjo pasakorių lūpose ir ne vieną žiūrovą privertė ne tik pasijuokti, bet ir susimąstyti.
Varžytuvių komisija atrinko tris geriausius pasakorius, kurie rugsėjo mėnesį gins varėniškių garbę Lietuvos pasakotojų konkurse „Žodzis žodzį gena“. Geriausiu pasakoriumi tapo Vanda Mockevičienė iš Nedzingės kaimo, II vietą laimėjo Zita Kibirkštienė iš Marcinkonių kaimo ir III vietą – Alma Dudzinskienė iš Merkinės miestelio.
Sveikinam nugalėtojus ir linkim jiems sėkmės respublikiniame konkurse.

 pasakoriu varzytuves M

Daugiau nuotraukų

 

varenos-kulturos-centras-mazaVARĖNOS KULTŪROS CENTRAS
J.Basanavičiaus g. 2, Varėna
Telefonas: Tel. (8 310) 51 171
El. paštas: Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, norint jį peržiūrėti.

Bendraukime socialiniuose tinkluose: 

Renginių kalendorius

Viešasis kalbėjimas Eglutės įžiebimas Kaune 2015 Virtuvės baldai Eglutės įžiebimas Kaune 2016