Spalis (filialai)

 

Varėnos rajono bendruomeniškiausios seniūnijos konkursas startuoja Marcinkonyse

Renginys prasidėjo koncertu Marcinkonių kultūros centre, ten pasirodė seniausi ir garsiausi seniūnijos kolektyvai. Margionių klojimo teatras parodė spektaklį „Janytės liga“ pagal J. Geniušį. Žiūrų etnografinis ansamblis džiugino savo skambiom dainom. Marcinkonių etnografinis ansamblis vainikavo koncertą savo pasirodymu.
Marcinkonių geležinkelio stotyje vyko parodos „Čia mano namai“ atidarymas. Savo darbus pristatė Marcinkonių, Kabelių, Darželių, Musteikos, Žiūrų bendruomenių žmonės. Čia buvo galima pamatyti audėjų, mezgėjų, nėrėjų, pynėjų, drožėjų, dailininkų, šiaudelių vėrėjų ir darbščiųjų rankų būrelio vaikų darbų. Dalis parodos buvo skirta Marcinkonių geležinkelio stoties istorijai atminti. Visi pasigrožėjo paroda, pasiklausė parodos pristatymo ir dzūkiškų dainų.
Marcinkonių bendruomenės veiklos centre „Spanguolė“ vyko Kulinarinio paveldo pristatymas. Jonas Bajoriūnas pristatė patiekalus kuriuos ruošdavo senoliai – naminę duoną, grikinę babką, kaimišką pyragą, „širšių“ medų, varškės sūrį, trupininį pyragą, morkinį pyragą, „drebulę“, kepeninę, „saltisoną“, sūdytus lašinukus, pyragėlius su grybais, žolelių arbatą ir troškintus kopūstus su zelionkom. Stalas buvo turtingas, nes visi stengėsi ir dirbo.
Didelis ačiū Kabelių, Darželių, Margionių, Musteikos, Žiūrų ir Marcinkonių bendruomenių žmonėms. Dar kartą susirinkom ir bendrom jėgom suorganizavom nuostabų renginį.

konkursas marcinkonyse M


 Romansų popietė „Kaip tu mano širdį radai“ Gudžiuose

Spalio 30 d. Gudžiuose vyko romansų popietė.Į kvietimą padainuoti romansų atsiliepė ketvertas mūsų rajono kolektyvų. Tai dainininkės iš Vilkiautinio (vad. A. Zubrienė), Valkininkų (vad. A. Japertienė), Dubičių (vad. F. Kapočienė) ir Perlojos (vad. I. Stoškienė).Koncertavo ir Gudžių moterų ansamblis. Koncertas buvo puikus, dvelkė romantika, šiluma. Kolektyvai skyrėsi savo apranga, dainų atlikimo stiliumi.Visi dainavo labai nuoširdžiai, o gražios melodijos bei kiekvieno širdį paliečiantys žodžiai nepaliko abejingo nė vieno klausytojo. Kiekviena daina buvo palydima gausiais plojimais. Po koncerto dainininkės bendravo prie arbatos puodelio, dainavo bendras dainas, dalijosi įspūdžiais. Renginyje dalyvavo Varėnos seniūnijos seniūnas Dalius Lukminas su žmona Irma.

romansu vakaras M

Daugiau nuotraukų


Po rudens darbų

Spalio mėn. 29 dieną Varėnos KC Panaros filiale vyko jungtinės Panaros, Žeimių ir Gudelių kaimų bendruomenės rudens šventė „Po rudens darbų“.Į šventę susirinko gausus kaimo bendruomenės žmonių būrys, Varėnos rajono savivaldybės, Merkinės seniūnijos atstovai. Šventę pradėjo ir į susirinkusiuosius gražiais posmais kreipėsi jos vedėja Renata. Ji pakvietė į sceną Panaros filialo etnografinio ansamblio moteris, kurios savo daina ir pradėjo koncertą. Savo nuotaikingomis dainomis, kaip visada susirinkusius linksmino Roneta ir Martyna, Merkinės filialo kaimo kapela. Rėmėjai Varėnos rajono savivaldybė, Ramutė ir Aldas Motiejūnai, Onutė ir Vytas Bubneliai savo bendruomenės žmonėms padovanojo staigmeną. Kaip padėką už nuolatinę pagalbą kaimo bendruomenei , „Kelias į žvaigždes „ dalyvio Anatolijaus Oleinik koncertą.
Šventės pabaigoje buvo apdovanoti aktyviausi kaimo bendruomenės žmonės. Šventė tęsėsi toliau. Šią šventės dalį parėmė Roma Raugalienė. Visi turėjo galimybę pabendrauti, pabūti kartu, atsipalaiduoti, išgerti po puodelį arbatos ir grojant Merkinės kaimo kapelai sušokti ne vieną trankų šokį.

panaros darbai M


Spalvotas rudenėlis

Po rudens darbų spalio mėn. 29 d. Sarapiniškių filiale susirinko žmonės į šventę. Daugiafunkcinio centro mokiniai , vadovaujami mokytojos E. Dūkštienės paruošė rudens gėrybių parodą.
Labai kruopščiai vaikų padaryti iš sudžiovintų gėlių lapelių pagaminti paveikslai džiugino visų akis. Moterų folkloro kolektyvas paruošė programėlę liaudies dainų, vaikai šoko ratelius. Pats didžiausias susidomėjimas visų buvo naujiems folkloro kolektyvo drabužiams, kuriuos šiemet kolektyvui pasiuvo Sarapiniškių kaimo bendruomenė pagal projektą iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.Moterys juokavo kad net ir dainos atrodo skamba gražiau kai pasipuošusios. Po koncerto visi dalyviai ir žiūrovai vaišinosi moterų sudžiovintų žolelių arbata ir naminiu pyragu.
Kolektyvo narės buvo pagerbtos įteikiant po rožės žiedą. Šiemet dvi kolektyvo narės šventė gražius jubiliejus.Joms buvo padėkota ir padovanotos gėlių puokštės .


 Kibyšių kaimo kapelos „Senas sodžius“ 20- ies metų jubiliejus

Tamsus, šlapias, niūrus ir vėjuotas spalio 28- sios vakaras. Tačiau Kibyšių kultūros centre tą vakarą nuotaikos anaiptol nebuvo niūrios. Mažytė, bet jauki sale sunkiai sutalpino kibyšiečius ir svečius susirinkusius į Varėnos kultūros centro, Kibyšių filialo kaimo kapelos „Senas sodžius“ 20- ies metų jubiliejinę šventę.
Renginį lyriška melodija pradėjo „Senas sodžius“. Šventės vedėjos Inesa ir Liuda į „garbės ložę“ scenoje pakvietė buvusius ir esamus kapelos dalyvius. Kapelos vadovas Tautvydas Prieskienis papasakojo apie kolektyvo istoriją ir veiklą. Per 20 metų kapeloje grojo- vieni daugiau, kiti mažiau virš 20 dalyvių. Deja laikas negailestingai bėga ir 7 buvę kapelos muzikantai jau yra apleidę šį pasaulį. Surengta beveik 400 koncertų, ne po kartą grota visose didesnėse rajono gyvenvietėse, atstovauta rajonas respublikiniuose renginiuose, dalyvauta LTV “Duokim garo” laidoje. Daugybė įvairių padėkų ir apdovanojimų: pradedant seniūno, rajono mero padėkomis ir baigiant apskrities viršininko, Lietuvos kultūros ministro apdovanojimais.
Jubiliatų pasveikinti atvyko: Varėnos raj. Savivaldybės vicemeras Giedrius Samulevičius, mero patarėjas Jonas Kleponis, Liškiavos klebonas Jonas Cikana, Varėnos kultūros centro etnografė Lina Būdienė, Merkinės seniūnas Gintautas Tebėra, kaimyninių kultūros centrų kultūros darbuotojos, Dzūkijos nacionalinio parko architektas Vladas Kniubas. Su muzikiniais sveikinimais atvyko bičiuliai, kolegos, muzikantai: Merkinės kapela “Strauja”- vadovas Arvydas Janulevičius, Perlojos kapela- vadovė Irena Stoškienė, Alytaus tradicinė kapela “Smiltelė”- vadovė Onutė Tenenienė. Dabartiniai ir buvę “Seno sodžiaus” muzikantai ekspromtu sugrojo vieną dainą “Per lygiuosius laukus”. Koncerto pabaigoje kapelai “Senas sodžius” grojant padėkos kūrinį “Ei, draugai” visa salė klausėsi atsistoję. Kapelos vadovas Tautvydas Prieskienis atminimo puodukais su kapelos nuotrauka apdovanojo visus esamus ir buvusius “Seno sodžiaus” muzikantus, svečius ir rėmėjus.
O rėmėjams tariame kuo nuoširdžiausią “ačiū”. Tai Varėnos rajono savivaldybė, UAB “Dzūkijos mediena”- vadovas Marius Valukynas ir ŽŪB “Kibyšiai”- vadovas Jonas Čerabiejus.
Na, o šventės kulminacija- tai visų 4 kapelų atliekamas “Magdelės valsas”.
Po koncerto vykusioje vakaronėje visi vaišinosi pyragais, tortais ir kitokiais gardumynais. Buvo dar daug muzikos, dainų, šokių, linksmų prisiminimų. Ir visai niekam nė į galvą, kad už langų šlapias, niūrus ir vėjuotas spalio pabaigos vakaras.

kibysiu kapelos M

Daugiau nuotraukų


Rudens šventė Perlojoje

Kaip ir kasmet Varėnos kultūros centro Perlojos filiale vyko smagi dėdės „Rudenėlio“ šventė. Veikė vaisių ir daržovių paroda. Ko tik čia nebuvo! Šventės dalyviai atliko įvairias užduotis susijusias su vaisiais ir daržovėmis. Bibliotekos vedėja N. Krivienė užminė mįsles. Linksmus atrakcionus organizavo kultūros centro direktorė I. Stoškienė. Šventė baigėsi vaišėmis iš vaisių ir daržovių.

Daugiau nuotraukų 

rudenelis perlojoje M


Akcija „ Gyvi prisiminimuose“

Vilkiautinio vaikų folkloro ansamblis artėjant Vėlinėms, nutarė surengti akciją „ Gyvi prisiminimuose“. Prisiminėme šventės prasmę, brangius artimuosius, kurie jau ilsisi kapeliuose. Aplankėme kaimo kryžių, apleistas, senas kapinaites ir uždegėme žvakutę tiems, kas ten ilsisi seniai visų pamiršti. Mokėmės pagarbos ne tik gyviesiems, bet ir mirusiems.

prisiminimai M


 Popietė „Kelias į sveikatą“

Spalio 20 d. Žilinų filiale vyko popietė „Kelias į sveikatą“ . Kultūros darbuotojos kartu su Varėnos visuomenės sveikatos biuru kvietė didelius ir mažus susirūpinti savo sveikata . Popietėje dalyvavo biuro darbuotojos A. Galkevičienė ir D. Leščiukaitienė. Prie arbatos puodelio biuro darbuotojos patarė , kaip sveikai gyventi ir maitintis, vyko viktorina apie sveikus maisto produktus, rankas atgaivino parafino vonelėmis.

zilinu sveikata M


Popietė vaikams „Rudens kraitė“

Vilkiautinio kaimo mažieji gyventojai spalio 15 dieną rinkosi į popietę „ udens kraitė“. Ar verta vaikams laukti rudenėlio? Kokių dovanų iš sodo , daržo, miško prisipildo jo kraitė? O svarbiausia, ar prisimename, kokį kelią iki mūsų stalo keliauja duona ir kaip sunku jai duona tapti. Smagiai žaisdami, mindami mįsles, spręsdami įvairius galvosūkius suradome atsakymus į visus klausimus. Gudriausiems ir sumaniausiems rudenėlis iš savo kraitės traukė dovanas, skatino domėtis ir būti aktyviems.

rudens kraite M


Šventė ,,Rudens melodija 2016“

Spalio 14 d. Žilinų filiale vyko šventė- vakaronė ,,Rudens melodija-2016“. Tai graži tradicija, tapusi lyg ir padėkos diena mūsų mažoje bendruomenėje. Šventė prasidėjo Matuizų teatro ,,Giraitė“ spektakliu ,,Tuščia kertė širdyje“. Po spektaklio kalbėjo Jakėnų seniūnas D. Junevičius. Jis pasidžiaugė bendruomenės nuveiktais darbais, gražiais pasiekimais. Buvo parodytos skaidrės iš bendruomeninės veiklos. Šventės metu buvo prisiminti žymiausi kaimo įvykiai, labiausiai nusipelnę žmonės. Prie vaišių stalo žiliniškiai bendravo, skanavo įvairių dzūkiškų patiekalų ir stebėjo Marcinkonių jumoro grupės ,,Spanguolė“ pasirodymą .

melodija zilinuose M


Krivio diena Kriviliuose

Lietuvoje spalio mėnesį švenčiama Krivio diena .Norėdami pabrėžti mūsų vietos ir vardo išskirtinumą nutarėme ją paminėti ir mes. Baltų tradicijų puoselėtojas Ramūnas Guzevičius pakvietė visus prie aukuro. Praėję simbolinius vartus, rankas nusiplovę šaltinio vandeniu ir nusišluostę drobiniu rankšluosčiu visi ratu sustojome apie aukurą. Vanduo turi šventą galią ir apsivalymo prasmę. Matas su titnagu įžiebė gyvąją ugnį. Ji skleidė ne tik šilumą, bet įkūnijo nenutrūkstamą šeimos ir giminės ryšį bei gyvybę. Sukalbėję maldą ugniai, paaukoję jai dovanas, klausėmės dūdmaišio garsų .Daina, kurią pradėjo Krivilių folkloro ansamblis, lyg šventa malda, nuskambėjo visų lūpomis. Jaukus pasibuvimas gamtoje, bendravimas su ja ir su vienas kitu, padarė šventę išskirtinę. Dar daug neatrastų, nežinomų mūsų senųjų papročių lieka neatskleistų. Žvarbus vėjas sukvietė į salę, kur visus šildė ne tik karšta grybų sriuba, žolynų arbata, bet ir Perlojos kapelos atliekamos dainos ir muzika.


 Rudens kraitės paroda

Spalio mėn. surengta rudens kraitės paroda. Parodoje buvo eksponuojami darbeliai iš daržovių. Pasigrožėjus gamtos grožybėmis buvo minamos mįsles, žaidžiami vaikų žaidimai.

 paroda vydeniai M

varenos-kulturos-centras-mazaVARĖNOS KULTŪROS CENTRAS
J.Basanavičiaus g. 2, Varėna
Telefonas: Tel. (8 310) 51 171
El. paštas: Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, norint jį peržiūrėti.

Bendraukime socialiniuose tinkluose: 

Renginių kalendorius

Viešasis kalbėjimas Eglutės įžiebimas Kaune 2015 Virtuvės baldai Eglutės įžiebimas Kaune 2016