Sausis (VKC)

 

SAUSIO 13-OSIOS 25-MEČIO MINĖJIMAS VARĖNOJE

Varėnoje ir rajono kaimuose prasmigai paminėtos dvidešimt penktosios Sausio 13-osios metinės - tądien ryte savivaldybės, mokyklų, bibliotekų, kultūros centrų, įstaigų languose trumpam sužibo Atminimo žvakutės, o Varėnos kultūros centro parodų salėje ir rajono kaimuose vyko renginiai, kurių metu kalbėta apie skaudžiausias mūsų tautos istorijos akimirkas, tylos minute pagerbtos Sausio 13-osios aukos, prisiminti tomis dienomis Lietuvos Nepriklausomybės sargyboje drąsiai budėję žmonės.

1509 1133940523282646 1771091839106933704 n

Laisvės gynėjų dienos renginiai Varėnoje prasidėjo Šv. Mišiomis Varėnos Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje, kurias už drąsiausius Lietuvos sūnus ir dukras aukojo kunigas Almantas Kibirkštis.

Po Šv. Mišių Varėnos kultūros centro parodų salėje, į kurią gausiai susirinko ne tik vyresnieji varėniškiai, bet ir moksleiviai, mokytojai, laisvės gynėjai buvo prisiminti ir pagerbti lietuviškomis dainomis ir prasmingais žodžiais. Čia buvo atidaryta Leonardo Skirpsto fotografijų paroda „Dieną ir naktį - būti ar nebūti", buvo demonstruojamas dokumentinis filmas apie KGB veiklą Lietuvoje „Aš už tave pakalbėsiu".

Renginys prasidėjo Lietuvos Respublikos himnu, tylos minute buvo pagerbti 1991-ųjų sausio 13-ąją keturiolika žuvusių mūsų tautos dukterų ir sūnų.Lietuvių tautos laisvė išpirkta tauriausių Lietuvos žemės vaikų gyvybėmis: apie septyni šimtai buvo sužeisti, keturiolika žmonių -Loreta Asanavičiūtė, Virginijus Druskis, Darius Gerbutavičius, Rolandas Jankauskas, Rimantas Juknevičius, Alvydas Kanapinskas, Algimantas Petras Kavoliukas, Vidas Maciulevičius, Titas Masiulis, Alvydas Matulka, Apolinaras Juozas Povilaitis, Ignas Šimulionis, Vytautas Vaitkus, Vytautas Koncevičius- žuvo.

Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta sakė, kad Sausio -13 oji iš tiesų yra Pergalės diena. „ Galbūt ateis laikas, kad kalendoriuje ji bus taip ir įvardinta. Labai džiugu šiame minėjime matyti tiek daug Jūsų susirinkusių. Tai įrodo, kad varėniškiai neabejingi šiai dienai. Daug varėniškių tomis įtemptomis dienomis gynė Parlamentą, buvo šalia jo ir kitų saugomų objektų. Dvidešimtasis amžius pasižymėjo tuo, kad kiekviena mūsų tautos karta susidūrė su sunkumais. Mūsų proseneliai ir seneliai turėjo užduotį atkurti valstybę, pralieti daug kraujo, kad išsaugotų ir įtvirtintų Nepriklausomybę. 1940-aisiais mes, deja, nepriklausomybę ir laisvę praradom. 1991-ųjų sausio 13-oji mums svarbi dėl to, kad šią dieną, kuri yra ir neoficialaus tautos referendumo diena, automatų, šūvių ir tankų fone mes patvirtinome savo apsisprendimą. Džiaugiuosi, kad šiandien mes, tomis dienomis gynę Parlamentą, galim dalintis prisiminimais". Meras palinkėjo visiems gražaus vakaro ir pakvietė pabendrauti bei padainuoti prie laužo.

Prisiminimais pasidalinęs Parlamento gynėjas Kęstutis Maksimavičius sakė, kad tomis dienomis svarbiausia buvo ne baimė, o ryžtas ginti Lietuvą.

Parlamentą drauge su kitais varėniškiais gynęs Gintautas Miškinis pasidžiaugė gausiai minėjime dalyvaujančiu jaunimu. „Mes tada irgi buvome panašaus amžiaus kaip Jūs, turėjome savo svajonių ir planų, bet tada svarbiausia mums buvo pareiga ginti Lietuvą". Jis kvietė įsisąmoninti, kad karo Ukrainoje akivaizdoje nereikia pamiršti, jog laisvė yra labai trapi ir reikia kiekvienam mokytis ginti savo Tėvynę.

Fotografijų parodos autorius, žurnalistas L. Skirpstas, pristatydamas parodą, pažymėjo, kad dvidešimt penkeri metai valstybės gyvenime yra tik akimirka. Pasak jo, Sausio 13-osios įvykiai, kaip labai svarbi akimirka, bus minimi iš po šimtmečių. Autorius apgailestavo, kad per mažai tomis dienomis įamžino akimirkų, kurios dabar yra labai įsimintinos, tačiau, pasak jo, ne nuotraukos tada rūpėjo. Jis pasidžiaugė, kad pavyksta surasti žmonių, kurie įamžinti jo fotografijose prieš dvidešimt penkerius metus. Autorius domisi, ką jo nuotraukų herojai veikia dabar. Sužinojęs, kad viena mergina iš jo daug kur publikuotos nuotraukos yra istorikė ir rašo istorijos vadovėlius, sakė apsidžiaugęs, nes toks žmogus, kuris stovėjo Tėvynės gynyboje, istorijos iškraipyti negali. Meras Algis Kašėta, parodos autoriui įteikdamas padėką, sakė, kad dėka tokių žmonių - žurnalistų, fotografų, operatorių, kurie pranešė žinią apie sausio įvykius visam pasauliui, agresijos mašina buvo sustabdyta.

Gražų lietuviškų, patriotinių dainų koncertą dovanojoVarėnos Jadvygos Čiurlionytės menų mokyklos jaunių choras„Varėnė" ir Varėnos kultūros centro mišrus choras „Harmonija", vadovaujami Ilonos Zalanskienės.

Po prasmingo renginio visi norintys galėjo pažiūrėti dokumentinį filmą „Aš už tave pakalbėsiu". Kiti rinkosi prie lauke įžiebto Atminimo laužo, šildėsi arbata, dainavo, dalinosi prisiminimais. Varėnos„Ąžuolo" gimnazijosšaulių klasės auklėtiniai į dangų paleido dvidešimt penkis dangus žibintus.

Uždegti Atminimo laužai ir lietuviškos patriotinės dainos priminė ne tik skaudžius dvidešimt penkerių metų senumo įvykius, bet ir mūsų pačių susitelkimą bei vienybę. Kaip ir kasmet, prasmingą akciją - žygį prie vieno iš Pietų Lietuvos partizanų vadų, pulkininko Juozo Vitkaus-Kazimieraičio vadavietės, esančios šalia Rudnelės kaimo, suorganizavo marcinkoniškiai.


12417698 1133942323282466 6940015358073955275 n

Daugiau nuotraukų

 

varenos-kulturos-centras-mazaVARĖNOS KULTŪROS CENTRAS
J.Basanavičiaus g. 2, Varėna
Telefonas: Tel. (8 310) 51 171
El. paštas: Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, norint jį peržiūrėti.

Bendraukime socialiniuose tinkluose: 

Renginių kalendorius

Viešasis kalbėjimas Eglutės įžiebimas Kaune 2015 Virtuvės baldai Eglutės įžiebimas Kaune 2016