Sausis (VKC)

 Tradicinių šokių vakaronė „Gimtadienio naktišokiai“.

Sausio 28 d. Varėnos kultūros centre gimtadienio dalyviai šoko ir dainavo iki pat ryto! Susirinko daug šokėjų iš visos Lietuvos, kurie nepailstamai šoko grojant muzikantams iš Matuizų, Vilniaus ir Kauno.
Sukosi rateliai, vyko žaidimai, buvo tikras šokių per naktį maratonas. Paskui dalyviai vaišinosi suneštinėmis vaišėmis, valgė gimtadienio tortą, užsigerdami gardžia arbata.

naktisokiai 1

Daugiau vaizdinės medžiagos


Sausio 13 d. minėjimas Varėnoje
(aut. Rūta Averkienė)

Varėnoje ir rajono kaimuose prasmigai paminėtos dvidešimt šeštosios Sausio 13-osios metinės - tądien ryte savivaldybės, mokyklų, bibliotekų, kultūros centrų, įstaigų languose trumpam sužibo Atminimo žvakutės, o Varėnos kultūros centro parodų salėje ir rajono kaimuose vyko renginiai, kurių metu kalbėta apie skaudžiausias mūsų tautos istorijos akimirkas, tylos minute pagerbtos Sausio 13-osios aukos, prisiminti tomis dienomis Lietuvos Nepriklausomybės sargyboje drąsiai budėję žmonės.
Varėnos kultūros centro parodų salėje, į kurią gausiai susirinko ne tik vyresnieji varėniškiai, bet ir moksleiviai, mokytojai, laisvės gynėjai buvo prisiminti ir pagerbti lietuviškomis dainomis ir prasmingais žodžiais. Apie laisvės trapumą ir jos kainą priminė jautri parodų salėje atidaryta žurnalisto Leonardo Skrirpsto fotografijų paroda „Keturios dienos Maidane".
Renginys prasidėjo Lietuvos Respublikos himnu, tylos minute buvo pagerbti 1991-ųjų sausio 13-ąją keturiolika žuvusių mūsų tautos dukterų ir sūnų. Lietuvių tautos laisvė išpirkta tauriausių Lietuvos žemės vaikų gyvybėmis: apie septyni šimtai buvo sužeisti, keturiolika žmonių - Loreta Asanavičiūtė, Virginijus Druskis, Darius Gerbutavičius, Rolandas Jankauskas, Rimantas Juknevičius, Alvydas Kanapinskas, Algimantas Petras Kavoliukas, Vidas Maciulevičius, Titas Masiulis, Alvydas Matulka, Apolinaras Juozas Povilaitis, Ignas Šimulionis, Vytautas Vaitkus, Vytautas Koncevičius - žuvo.

PARODA

Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta sakė, kad Sausio -13 oji yra unikali savo pobūdžiu. Ją minint galime ir gedėti, ir džiaugtis, bet iš tiesų tai mūsų tautos pergalės diena. „Mūsų santykiai su Sausio 13-ąja - santykiai su visa Lietuvos istorija. Ši diena - dvasiniai rūmai, tas tautos palikimas, kuris mums yra svarbus, ir tai liudija čia susirinkusių gausa. Juk tomis įtampos pilnomis 1991-ųjų sausio dienomis niekieno neverčiami ėmėmės tų žingsnių, kurių galėjome - vieni budėjo prie Parlamento, kiti su didžiausiu nerimu ir maldomis sekė tuos įvykius savo namuose. Visi tie žmonės, kurie tai pergyveno, kūrė Lietuvą. Vilnius, Parlamentas yra tik simbolis, nes mūsų širdys tomis neramiomis dienomis plakė vienu ritmu daugelyje miestų ir kaimelių. Ir tai buvo didžioji mūsų pergalė. Bet, svarbiausia, kad tuomet mus vienijo bendras tikslas - siekis būti laisviems". Meras palinkėjo varėniškiams nepaisant laikinų sunkumų ir toliau neprarasti tikėjimo, neatsisakyti garbės, nes tai yra brangiausia, ką mes turime. Jis taip pat palinkėjo visiems gražaus vakaro ir pakvietė pabendrauti bei padainuoti prie laužo.
Fotografijų parodos autorius, žurnalistas L. Skirpstas, pristatydamas fotografijų parodą, prisiminė, kad jam 1991-ųjų sausio įvykiuose teko dalyvauti kaip žurnalistui ir įamžinti tas akimirkas. Po to jis šias nuotraukas parodė rašytojui Kaziui Sajai, ir šis prasitarė, kad būtų gerai tokią parodą surengti Ukrainoje, kad ukrainiečiai jaustų lietuvių palaikymą. Turbūt atgiję prisiminimai, iš praeities sugrįžę žmonės paskatino Leonardą kelionei į Kijevą. 2014 m. prasidėjus neramumams Ukrainoje, žurnalistas panoro nuvažiuoti ir įamžinti Maidano įvykius. Dar buvo neišsisklaidęs parako kvapas, kai Janukovičiaus specialiųjų pajėgų snaiperiai ten šaudė į taikius ukrainiečius. L. Skirptas sakė, kad būdamas Kijeve labai rizikavo, nes snaiperiai nepaisė, ar tu žurnalistas, ar medikas - žmones šaudė kaip žvirblius. Pasak jo, matant tuos vaizdus, ne visada kildavo ranka net fotografuoti... Taip gimė ši fotografijų paroda. Joje atrinktos nuotraukos daugiau lyrinės, be pačių kraupiausių vaizdų, o paroda keliauja po Lietuvos mokyklas ir bibliotekas. Pabuvęs Maidane, žurnalistas sako, kad įvykiai Kijeve turi labai daug panašumų su 1991-ųjų įvykiais Lietuvoje: tas pats scenarijus, tie patys vykdytojai, ta pati brutali jėga. Tik mastai Ukrainoje, deja, žymiai didesni. Šis žurnalistas praėjusiais metais Sausio 13-ąją varėniškiams taip pat dovanojo fotografijų parodą apie 1991-ųjų sausio įvykius „Dieną ir naktį - būti ar nebūti".

CHORAS

Širdis sušildė lyrinė jaunosios varėniškės Mildos Miknevičiūtės sudainuota daina ir gražus Varėnos Jadvygos Čiurlionytės menų mokyklos jaunių choro „Varėnė", Varėnos kultūros centro moterų vokalinio ansamblio „Rūta" bei mišraus choro „Harmonija" lietuviškų, patriotinių dainų koncertas.
Lauke prie Atminimo laužo Varėnos tremtinių ansamblio „Viltis" nariai bei visi varėniškiai dainavo dainas, bendravo, dalinosi prisiminimais, į dangų leido žibintus. Ir šildė juos ne tik karšta kareiviška arbata, bet ir tas neapsakomai malonus bendrystės jausmas.
Laisvės gynėjų dienos renginiai Varėnoje baigėsi Šv. Mišiomis Varėnos Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje, kurias už drąsiausius Lietuvos sūnus ir dukras aukojo dekanas Justinas Aleknavičius, giedojo Varėnos kultūros centro mišrus choras „Varpilė", vadovaujamas Ramonos Velžienės.

LAUZAS

Daugiau nuotraukų
Daugiau nuotraukų 2
Daugiau nuotraukų 3

 

varenos-kulturos-centras-mazaVARĖNOS KULTŪROS CENTRAS
J.Basanavičiaus g. 2, Varėna
Telefonas: Tel. (8 310) 51 171
El. paštas: Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, norint jį peržiūrėti.

Bendraukime socialiniuose tinkluose: 

Renginių kalendorius

Viešasis kalbėjimas Eglutės įžiebimas Kaune 2015 Virtuvės baldai Eglutės įžiebimas Kaune 2016