Vasaris (VKC)

 

Varėnoje praūžė 20-tasis jaunimo pramoginis žaidimas „Maišatynė 2017-Atgal į praeitĮ“
(aut. Rūta Averkienė)

Varėnoje, vasario 24-25 dienomis praūžė dvidešimtasis, kasmet didelio susidomėjimo sulaukiantis jaunimo renginys „Maišatynė“. Jis – didžiausia, smagi jaunimo šventė–konkursas, kurio metu Varėnos rajono mokyklų mokiniai išradingai varžosi dėl geriausiųjų titulo. Šiais metais dalyviai scenoje jaunatviškai šėlo ir meistriškai improvizavo pagal šventės temą „Atgal į praeitį“ ir dar kartą patvirtino, kiek daug talentingų jaunų žmonių turi Varėnos kraštas.
Kaip nurodo rajono savivaldybė, konkursas vyko tradiciškai dvi dienas ir jame varžėsi keturios komandos: Varėnos „Ąžuolo“ komanda „Dešimt su centais“, kurią globojo Tatjana Žilinskienė, Marcinkonių jaunimo klubas „Spiečius“, vadovaujamas Rimutės Avižinienės, Matuizų vidurinės mokyklos komanda „Romantikai“, vadovaujama Daivos Kielienės ir Varėnos technologijos ir verslo mokyklos komanda „Širdukai“, vadovaujama Angelės Malinovskienės. Šiais metais šventę režisavo Justas Kodys. Šventę pradėjo šokio teatro laboratorijos „45 laipsniai“ merginos, vadovaujamos Daivos Pelėdaitės. 
Daugiau kaip tris valandas trukusį renginį vedė mokinės Ūlė Masteikaitė ir Agita Beržanskaitė.

45laipsniai


Komandos turėjo atlikti po keturias užduotis: prisistatyti, pateikti inscenizaciją „Atgal į praeitį“, vienas iš komandos dalyvių turėjo pasakyti kuo šmaikštesnį anekdotą bei komandos turėjo šventės tema atlikti muzikinį numerį. Komandos buvo vertinamos pagal šiuos kriterijus: idėjos originalumą, atlikimo profesionalumą, artistiškumą bei kūrybiškumą, meniškumą, sceninę kultūrą, estetinį vaizdą, šmaikštumą, žaismingumą, gerą humoro toną, išradingumą, atitikimą pateiktai temai. Pasitelkę kūrybinius ir vaidybinius sugebėjimus, jaunatvišką drąsą, šmaikštumą, į savo mini spektakliukus įpynę mokyklos, rajono, šalies ir net pasaulio aktualijų, mokiniai trumpam tapo tikrais aktoriais ir vaidino geriau vieni už kitus, o nuo jų neatsiliko ir komandų vadovai. Tad salėje netrūko juoko ir gerų emocijų.
Penktadienį komandas vertino žiūrovai. Jų sprendimu nugalėtojais tapo Na, o šeštadienį šmaikščius komandų pasirodymus vertino komisija: Lietuvos valstybinio jaunimo teatro aktorius, Varėnos kultūros centro režisierius Tomas Kizelis, Varėnos rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistė Giedrė Jablonskienė bei ilgamečiai „Maišatynės“ dalyviai Žydrūnė Mortūnaitė ir Simas Giedrys. Per pertrauką žiūrovams dainavo Patricija Mickutė, o po visų pasirodymų, kol komisija skaičiavo rezultatus ir skirstė nominacijas, koncertavo solistas Paulius Augustinas („Baltasis kiras“). Sveikindamas šventės dalyvius, Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta pasidžiaugė, kad Varėnos rajono jaunimas yra labai kūrybingas. „Šventė tikrai puiki! Dėkoju visiems „Maišatynėje“ dalyvavusiems energingiems ir kūrybingiems jauniems žmonėms, kurie ryžosi aukoti laiką ir parengė vienas už kitą nuotaikingesnius ir įsimintinesnius pasirodymus. Juose – daug gerų idėjų, daug juoko. Esate šaunūs, kūrybiški, talentingi, dėkoju Jums visiems už smagų renginį!“,–dėkojo meras. Vėliau šventę tęsė gausių apdovanojimų ceremonija. Tradiciškai, kaip ir kasmet, Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta pasveikino ir apdovanojo šauniausius „Maišatynės“ dalyvius. Šiemet – komandos „Dešimt su centais“ komandos narę Godą Debesiūnaitę ir „Romantikų“ komandos narį Edviną Radevičių. Įteikdamas jiems vertingą dovanas – albumus „Neregėta Lietuva“, meras linkėjo: „Jums dar visas gyvenimas prieš akis. Turite daug pagundų keliauti po pasaulį, tačiau vartydami šį albumą, įsitikinkite, kokia graži mūsų šalis ir pirmiausia keliaukite po Lietuvą. Sėkmės Jums!“. Vėliau komisija paskelbė nominacijų laureatus. Geriausia komanda komisija išrinko Matuizų vidurinės mokyklos komandą „Romantikai“. „Originaliausia“ komanda tapo „Dešimt su centais“. „Šmaikščiausia komanda“ – Marcinkonių komanda „Spiečius“. „Žaismingiausios komandos“ nominaciją pelnė Varėnos technologijos ir verslo mokyklos komanda „Širdukai“. Visos komandos buvo apdovanotos šventės diplomais, meniškais suvenyrais, „Maišatynės“ marškinėliais ir ženkliukais. Neapsieita be tortų, gėlių ir gausybės plojimų. Šventės organizatoriai ir mokiniai dėkojo rėmėjams, kurių dėka tradicinis jaunimo renginys buvo dar įspūdingesnis.

laimetojai

Daugiau nuotraukų


Vasario 16-osios dienos minėjimas Varėnoje

Devyniasdešimt devintąsias Lietuvos valstybės atkūrimo metines minėjo visa Lietuva - šventiniai renginiai, skirti šiai svarbiai mūsų šaliai datai vyko ir visose Varėnos rajono kultūros įstaigose. Prasmingas akcentas Vasario 16-osios šventei - Varėnos kultūros centre atidaryta fotografijų paroda iš varėniškio politinio kalinio Vytauto Kaziulionio asmeninės kolekcijos „Dainavos apygardos partizanų atminimo ženklai" bei gražiausiai akordais nuskambėjęs Vilniaus Balio Dvariono dešimtmetės muzikos mokyklos choro „Viva Voce" koncertas.
Šventiniai renginiai Varėnoje prasidėjo Šv. Mišiomis Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje, kurias už Lietuvą bei jos žmones aukojo kunigas Almantas Kibirkštis. Šv. Mišių metu giedojo Varėnos kultūros centro mišrus choras „Varpilė", vadovaujamas Ramonos Velžienės.

16797108 1098696830255787 3902205957015471462 o


Apie Varėnos kultūros centro fojė parodoje „Dainavos apygardos partizanų atminimo ženklai" išeksponuotas fotografijas kalbėjęs Vytautas Kaziulionis sakė, jog šiose nuotraukose užfiksuoti 1989-2000 m. paminklai partizanams ir laisvės gynėjams atminti, pastatyti jų žuvimo vietose Varėnos krašte tremtinių, politinių kalinių, buvusių partizanų, laisvės kovų dalyvių, šaulių pastangomis ir jėgomis. V. Kaziulionis yra vienas iš tų žmonių, kurių dėka šie paminklai šiandien liudija apie Varėnos krašte vykusias laisvės kovas. Jis prisiminė, kaip drauge su bendražygiais bei bendraminčiais rūpinosi jų statymu, o atminimo lentos ir užrašai ant jų buvo įsigyti už Amerikos, Kanados Australijos lietuvių paaukotas lėšas. Jis pasveikino susirinkusius į šventinį renginį su valstybės gimimo diena ir palinkėjo ne griauti, o statyti savo šalį.
Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta padėkojo Vytautui Kaziulioniui už jo didelį indėlį į Varėnos krašto pokario istorijos įamžinimą ir įteikė padėką.
Po parodos atidarymo šventinį renginį koncertų salėje eilėmis ir muzikavimu pradėjo jaunimas - Agita Beržanskaitė, Laurynas Būda, Urtė Akulavičiūtė bei jiems akomponavęs Tomas Kizelis.
Iškilminga minėjimo gaida -Lietuvos valstybės himnas, kurį giedojo visi renginio dalyviai. Tylos minute buvo pagerbti visi, žuvusieji už Lietuvos laisvę. Kariai savanoriai padėjo gėles prie Nepriklausomybės paminklo ir savanorių kapų Senojoje Varėnoje.

16797000 1098697103589093 7821763900301143078 o

Šventės dalyvius su valstybės gimimo diena pasveikinęs Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta pažymėjo, kad nuo 1918-ųjų Lietuvoje yra keturios kartos, kurios, minėdamos Vasario 16-ąją, džiaugėsi arba kentėjo. „Mūsų seneliai turėjo progą statyti valstybę. Mūsų tėvai turėdavo didelių nemalonumų net už nekaltą užrašą „Vasario 16-oji" arba nupieštą trispalvę mokykliniame sąsiuvinyje". Meras sakė, kad ir prieškaryje, ir po 1990-ųjų turėjom tarsi dvi Lietuvas, visada buvo gėrio ir blogio. Tačiau visada buvo ir žmonių, tų tikrųjų patriotų, kuriems Vasario 16-oji buvo daugiau nei laisva diena. „Šiandien galime pasakyti, kad tą istorijos pamoką išmokome. Bet tik kritinės situacijos parodo, ar tikrai. Tačiau matau labai gerų ženklų, nes šiandien šventėje dalyvauja tiek daug jaunų žmonių - šauliukų, karių savanorių. Tai yra puikus liudijimas, jog mes gerai išmokome savo valstybės istorijos pamokas ir mūsų jaunimui rūpi Lietuvos ateitis...". Meras sakė, kad tos dvi Lietuvos, deja, yra ir dabar - tuo įsitikini, kai matai kuklioje kaimo sodybėlėje senolio iškeltą trispalvę ir už valstybės lėšas atnaujintą daugiabutį, kurio gyventojai trispalvės Vasario 16-ąją neiškėlė. Meras Algis Kašėta palinkėjo, kad nepaisant neigiamų dalykų mylėtume savo valstybę, kiekvienas garbingai neštume savo atsakomybės naštą, kuri ir yra mūsų mažytis indėlis į Vasario 16-ąją ir Lietuvos laisvę.
Su Vasario 16-ąja varėniškius pasveikino Seimo narys Juozas Baublys. Jis kvietė džiaugtis ir didžiuotis Lietuvos laisve ir jos pasiekimais, palinkėjo geros nuotaikos ir palinkėjo valstybės gimimo dieną švęsti linksmai.
Nuostabią dovaną - skambų ir nuotaikingą lietuviškų dainų koncertą - varėniškiams padovanojo Vilniaus Balio Dvariono dešimtmetės muzikos mokyklos choras „Viva Voce".
Šiam chorui vadovauja kraštietė Virginija Katinienė ir Raimondas Katinas, koncertmeisterė Dalia Šakenytė. Bene septyniasdešimt scenoje krištolo skaidrumu skambėjusių jaunų balsų, kurie dainavo apie Lietuvą, patriotizmą ir Tėvynės meilę, Vasario 16-osios šventę Varėnoje padarė neįkainojama dvasios švente. Šventės dalyviai gausiam dainorėlių chorui bei jų vadovams ne tik plojo atsistoję, bet ir susikibę už rankų dainavo drauge su jais. Šventę vainikavo visų drauge sudainuota Kipro Mašanausko daina „Lietuva".
(Rūta Averkienė)

Daugiau nuotraukų 


Puiki juoko dozė ir gausios ovacijos

Vasario 15 d.18.00 val. vykęs nuotaikingas „Domino“ teatro spektaklis „Vyras po padu“ smagiai nuteikė sausakimšą Varėnos kultūros centro salę, kuri gausiais aplodismentais palydėjo Domino teatro aktorius, dėkodami už gerą juoko dozę, kuri lydėjo žiūrovus ir už salės ribų.

domino

 

varenos-kulturos-centras-mazaVARĖNOS KULTŪROS CENTRAS
J.Basanavičiaus g. 2, Varėna
Telefonas: Tel. (8 310) 51 171
El. paštas: Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, norint jį peržiūrėti.

Bendraukime socialiniuose tinkluose: 

Renginių kalendorius

Viešasis kalbėjimas Eglutės įžiebimas Kaune 2015 Virtuvės baldai Eglutės įžiebimas Kaune 2016