Balandis

Atvelykio vakaronė Merkinėje

Balandžio 22 d. 18.00 val. merkiniškiai ir svečiai gausiai rinkosi į Atvelykio vakaronę Merkinės kultūros centre, kurios metu įvyko J. Katkevičiaus „Provincijos aistros“ spektaklio premjera.Ak, tos provincijos aistros !... Tie tuštėjantys mūsų miesteliai su savo meile ir neapykanta, su vienišomis moterimis ir jų dideliais norais. Kartais graudu, kartais – juokinga. B Spektaklį parodė Merkinės kultūros centro mėgėjų teatro kolektyvas, režisavo Laimutė Jakštienė, vaidino: Bronė Jurkūnienė, Marytė Volungevičienė, Jūratė Baltulionienė, Vita Večkienė, Alma Dudzinskienė, Rūta Turauskienė ir Saulius Bingelis. Aktoriai ir režisierė buvo apdovanoti Varėnos kultūros centro direktorės Jurgitos Žukienės padėkomis už nuoširdų darbą. Nuotaikingas ir šioms dienoms aktualus spektaklis žiūrovų nepaliko abejingų. Vakaronės metu smagia liaudiška muzika džiugino Merkinės kapela „Strauja“, kuriai vadovauja Arvydas Janulevičius.

18192590 1436062813128090 2272488088118368613 o

Daugiau nuotraukų


Vaikų Velykaitės Vilkiautinyje

Antrąją Velykų dieną į Vilkiautinio kultūros centrą rinkosi mažieji kaimo gyventojai. Nešini margučiais skubėjo dalyvauti ridenimo varžybose, gražiausio margučio rinkimuose . Visi kartu prisiminė Velykų šventės prasmę, tradicijas, minė mįsles, žaidė. Išrinko gražiausiai numargintą margutį. Jo savininkė mažoji Lėja Raugalaitė. Visiems labiausiai rūpėjo ridenimo varžybos. Labai gaila , kad jas teko organizuoti ne lauke, o norinčių ridenti buvo nemažai, net 16. Po ilgos kovos laimėtoja tapo Miglė Rudskaitė. Visiems dalyviams Velykų bobutė įteikė dovanų.

vilkiautinis

Daugiau nuotraukų


Riedantis margutis“ Vydeniuose

Vydenių kultūros centre surengėme popietę „Riedantis margutis“. Rinkome gražiausią, stipriausią margutį, ridenome margučius. Vaišinomės arbata, Velykų bobutės pyragu.

vydeniai

Daugiau nuotraukų


Margučių marginimas Kabeliuose

Prieš Šv. Velykas visos šeimininkės ruošiasi velykinių kiaušinių marginimui – mirko svogūnų lukštus, medžio žieves, prieskonius ar daržoves.
Balandžio 13 d. Kabelių daugiafunkcio centro darbuotojos pakvietė vaikus išbandyti netradicinius būdus kiaušinių marginimui. Papasakojus kaip išgaunamos spalvos marginant klasikiniais būdais, vaikai vienareikšmiškai sutiko išbandyti naujus, netradicinius būdus – dekupažo techniką, vaškines kreideles ir nagų laką. Mažesnėms mergaitėms labiausiai patiko gražinti margučius servetėlėmis, o vyresnėms - nagų laku. Įnikę į darbą net nespėjome pastebėti, kaip išpuošėme visus kiaušinius.

kabeliai

Daugiau nuotraukų


Kiaušinių marginimo tradicijos Valkininkuose

Kiaušinis – senovės žmonių suvoktas kaip pradžių pradžios simbolis. Žmonės, pastebėję, kad iš jo atsiranda gyvybė, ėmė laikyti jį stebuklingu, gretinti su dangumi, saule, mėnuliu. Siekdami kiaušiniams suteikti ypatingos galios, juos išrašydavo, išmargindavo paslaptingais ženklais ir raštais, dažydavo įvairiomis spalvomis. Tokį magiškų ženklų ir spalvų kūrinį pavadino margučiu, tapusiu didžiosios Velykų šventės simboliu. Kiekvienas renkasi savo būdą, kaip marginti kiaušinius. Vieni valandų valandas praleidžia skutinėdami ant margučių šonų įvairius senovinius raštus ir simbolius, kiti kiaušinius margina vašku.
Balandžio 14 d. Valkininkų kultūros centras virto mažomis jaukiomis dirbtuvėlėmis, kvepiančiomis bičių vašku, su daugybe kiaušinių ir stiklainių su įvairių spalvų dažais. Klausydami kultūros centro direktorės Jolantos Molienės patarimų, edukacinio užsiėmimo dalyviai patys margino kiaušinius. Vieni naudojosi raštų pavyzdžiais, kiti kūrė savo raštus. Puošiant vašku, raštai geriausiai išryškėja ant baltų kiaušinių. Išpiešti kiaušiniai buvo dedami į vandenį su dažais. Užsiėmimo metu susirinkusieji buvo supažindinti su kiaušinių marginimo tradicijomis, raštų ir spalvų įvairove. Visi dalyviai džiaugėsi pačių išmargintais margučiais, kurie savo raštais bei spalvomis pradžiugino kiekvieno namiškio ir svečio širdį.

valkininkai kiausiniaiDaugiau nuotraukų 


Vilkiautinyje paminėta Tarptautinė šokio diena

Balandžio 29 d. 14 val. į Vilkiautinio kultūros centrą rinkosi ritminių šokių kolektyvo „Žvaigždutės“ merginos. Dairėsi į dangų ir pyko, kad gamta neleido joms surengti Šokio dienos koncerto lauke – lijo lietus. Labai jau norėjosi smagiu šokiu pradžiuginti kaimo gyventojus, ypač tuos, kurie ne visada ateina į kultūros centrą. Tačiau merginos nenusiminė – į šventę smagiai pasišokti, draugus palaikyti, sugužėjo Liškiavos daugiafunkciniam centre įsikūrusio Dienos centro vaikai. Suskambėjo muzika ir visi jungėsi bendram šokiui. Pradžioje nedrąsiai, o vėliau vis drąsiau, linksmiau. Prisišokę, bendravo, dalinosi įspūdžiais, gėrė arbatą ir kūrė naujus planus.

DSC 0226 2464 x 16322

varenos-kulturos-centras-mazaVARĖNOS KULTŪROS CENTRAS
J.Basanavičiaus g. 2, Varėna
Telefonas: Tel. (8 310) 51 171
El. paštas: Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, norint jį peržiūrėti.

Bendraukime socialiniuose tinkluose: 

Renginių kalendorius

Viešasis kalbėjimas Eglutės įžiebimas Kaune 2015 Virtuvės baldai Eglutės įžiebimas Kaune 2016