Liepa

Vilkiautinio kaimo šventė „Lai tėviškėj skamba mūsų dainos ir juokas“

Liepos 22 dieną Vilkiautinio kaimo bendruomenė jau dešimtus metus rinkosi į tradicinę kaimo šventę. Ryte 11 val. daugiafunkcio centro aikštyne rinkosi sporto aistruoliai. Net penkios komandos panoro žaisti krepšinį 3x3. Šiais metais sulaukėme žaidėjų – svečių iš Merkinės ir Druskininkų. Vyko įnirtingos varžybos. Tačiau pirmąją vietą laimėjo vietiniai, jau įpratę žaisti savo aikštelėje: Augustas Česnulevičius, Rytis Šimkonis ir Edvinas Milius. Antroji vieta atiteko Druskininkų komandai. Po to vyko baudų, tritaškių mėtymo varžybos ir stipruoliai kilnojo girą. Tuo pačiu metu šalimais savo jėgas bandė vaikai. Jie mėtė strėlytes, užrištomis akimis bandė pataikyti į molinę puodynę, varžėsi įvairiose estafečių rungtyse. Sporto varžybų nugalėtojai buvo apdovanoti taurėmis ir prizais.
19 val. į Vilkiautinio kultūros centro salę rinkosi kaimo gyventojai, saviveiklininkai ir svečiai. Atvyko mero patarėjas Jonas Kleponis, Merkinės seniūnas Gintautas Tebėra, Liškiavos parapijos klebonas Jonas Cikana, Varėnos kultūros centro direktorė Jurgita Žukienė, Radviliškio mašinų gamyklos direktorė Daiva Leonavičienė ir kiti. Svečių ir saviškių prigužėjo pilna salė. Visi kartu pasiklausėme koncerto, kuriame dalyvavo Vilkiautinio vaikų ir moterų folkloro kolektyvai, ritminių šokių kolektyvas „Žvaigždutės“, Liškiavos daugiafunkcio centro skaitovė Gintarė Barišauskaitė. Visus savo pasirodymu džiugino Leipalingio folkloro kolektyvas „Serbenta“. Po koncerto ir svečių sveikinimų, palinkėjimų visi keliavo aplankyti darbų, nupintų iš laikraščių, parodos. Apžiūrėję, pasikalbėję grįžo į salę, sėdo prie vaišių stalų ir aktyviai dalyvavo vakaronėje. Visus linksmino Merkinės kapela „Strauja“. Smagu buvo visiems - ir jauniems, ir pagyvenusiems, ir vaikams.
Vilkiautnis šventė 2017

Daugiau nuotraukų.


Panaros – Žeimių – Gudelių – Ulčičių kaimų bendruomenės šventė „Pabūkime kartu“ 2017

Liepos 22 d. gražų rytą gausus būrys Panaros, Žeimių, Gudelių, Ulčičių kaimų bendruomenės žmonių rinkosi į Šv. mišias Liškiavos bažnyčioje. Jomis pradėjome bendruomenės šventę „Pabūkime kartu“. Po mišių prie kultūros namų vyko sportinės varžybos, o 13 val. įvyko šventės atidarymas. Ją pradėjo kultūros namų moterų etnografinis ansamblis daina „Mieloji mano gimtoji žeme“. Visus savo daina sveikino Virgutė Marcinonytė, o gražiais posmais -šventės vedėja Renata. Ji pristatė į šventę atvykusius svečius: seimo narį Juozą Baublį, mero patarėją Joną Kleponį, Liškiavos parapijos kleboną Joną Cikaną, Varėnos KC direktorę Jurgitą Žukienę, buvusį kaimo gyventoją, o dabar Lazdijų ligoninės vyr. gydytoją Vitą Šimkonį, kaimynus iš Kibyšių ir Vilkiautinio kaimo bendruomenių.
Šioje šventėje bendruomenės kaimai prisistatė, parodė, ką turi gero ir gražaus. Unė Staučaitė pristatė Onos Mataitės – Leknickienės, gyvenusios Žeimių kaime, knygą, kurioje surinktos jos gimtajam kaimui būdingos liaudies dainos. Bronė Šventoraitienė surinko senovines nuotraukas, sudėjo jas į stendą. Visi susidomėję ieškojo jose pažįstamų veidų, grožėjosi senoviniais apdarais. Žeimiškė Laima Večkytė – Šarpnickienė padainavo liaudies dainą iš savo mamos dainų lobyno. Onutė Marcinonienė savo kalboje paminėjo, kad 2020 metais švęsime Žeimių, Gudelių ir Dubaklonio kaimų 400 metų jubiliejų, šie kaimai paminėti 1620 m. Merkinės bažnyčios metrikų knygoje.
Gudelių kaimą atstovavo Jurgis Večkys, čia gimęs ir augęs, o dabar vilnietis, operos ir baleto teatro choro dainininkas. Jis atliko muzikinį kūrinį. Apie Panaros kaimo pavadinimo kilmę papasakojo Inesa Saveiskytė. Emilija Aurylienė prisiminė ir papasakojo nuotykį iš Panaros kaimo gyvenimo. Susirinkusiems koncertavo ansamblis „Dinamika“. Šį koncertą bendruomenei dovanojo verslininkas Aldas Motiejūnas. Pasibaigus sveikinimams ir koncertui bendruomenės pirmininkė Onutė Bubnelienė dėkojo rėmėjams, padėjusiems surengti šią šventę. Taip pat apdovanojo bendruomenės narius, kurie aktyviai dalyvauja bendruomenės veikloje, padeda organizuoti renginius. Seimo narys Juozas Baublys etnografinio ansamblio dainininkėms padovanojo po Lietuvos vėliavą. Šventės pabaigoje visi galėjo sočiai pasivaišinti, pabendrauti, o kaimai pasivaržyti, kas daugiau ir gražesnių dainų moka.

Panara pabūkime

 Daugiau nuotraukų.


Dviračių žygis „Pažink Valkininkų apylinkes“

Jau ketvirtus metus iš eilės Valkininkų bendruomenė dalyvauja Lietuvos automobilių kelių direkcijos prie Susisiekimo ministerijos organizuojamame projekte "Eismo saugumas bendruomenėse", kurio tikslas – šviesti bendruomenių narius saugaus eismo klausimais siekiant mažinti nukentėjusių žmonių keliuose skaičių.
Liepos 15 dieną Valkininkų bendruomenės nariai bendradarbiaudami su VĮ „Alytaus regiono keliai“ atstovais organizavo dviračių žygį po Valkininkų apylinkes, kuris yra kelių direkcijos organizuojamo projekto sudėtinė dalis. Žygio pradžioje dalyviams buvo įteiktos simbolinės saugaus eismo dovanėles ir liemenės, kurias įsteigė VĮ "Alytaus regiono keliai". Išklausę trumpą instruktažą apie saugų keliavimą dviračiu nedidelė dviratininkų grupė nuo Valkininkų kultūros centro pajudėjo Pošalčių kaimo link. Pravažiavus Pošalčius toliau dviračių žygis buvo tęsiamas maršrutu Daržininkai – Kuršiai – Valkininkai. Kuršių kaime dalyviai svečiavosi Rūtos ir Marijaus Piekurų išpuoselėtoje sodyboje, kur sužinojo daug įdomių dalykų apie senovinius rakandus ir kam jie buvo naudojami, ūdrą, eglių kankorėžius, laivelių iki 20 cm varžybas Brastos upeliuku, sodyboje rengtas parodas ir instaliacijas, Kuršių kaimo gyventojų tapytus angelus ir jų išvyką į Briuselį ir dar daug daug visko įdomaus. Aplankė šalia sodybos esančius du mitologinius akmenis su jaučio pėda, kurie yra saugomi valstybės. Kadangi 2017-ieji paskelbti piliakalnių metai, dviratininkai apsilankė ir šalia Kiaulėkų piliakalnio. Iš viso keliauninkai numynė apie 21 km ilgio trasą. Smagiausia tai, kad minti dviratį teko ne tik asfaltuotu keliu, bet ir miško takeliais, kai kur netgi teko temptis dviračius.

Dviračiai Valkininkai

 Daugiau nuotraukų.

varenos-kulturos-centras-mazaVARĖNOS KULTŪROS CENTRAS
J.Basanavičiaus g. 2, Varėna
Telefonas: Tel. (8 310) 51 171
El. paštas: Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, norint jį peržiūrėti.

Bendraukime socialiniuose tinkluose: 

Renginių kalendorius

Viešasis kalbėjimas Eglutės įžiebimas Kaune 2015 Virtuvės baldai Eglutės įžiebimas Kaune 2016